16 Απριλίου 2016

ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ

   Παρά τη μαζικότατη πανελλαδική κινητοποίηση έξω από το Υπουργείο Παιδείας, ο Υπουργός, όχι μόνο δεν πήρε πίσω καμία από τις διατάξεις, αλλά  τις προωθεί προς ψήφιση την ερχόμενη βδομάδα. Συνάδελφοι, τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά και απαιτούν ενημέρωση, εγρήγορση, καλό συντονισμό, συσπείρωση και ενωτική συλλογική διεκδίκηση. Για αυτό και λαμβάνοντας υπόψη και κάποια δομικά ζητήματα του Συλλόγου, προχωρούμε σε κάποιες ξεχωριστές συναντήσεις, με στόχο τη μαζικότητα των Γ.Σ. και την κλιμάκωση των κινητοποίησεων.  Ως πρώτα βήματα, το Δ. Σ. του Συλλόγου:

·         καλεί τις συναδέλφους νηπιαγωγούς σε συνάντηση, τη Δευτέρα 18/4/2016 και ώρα 1 μ.μ , στο 2ο Νηπιαγωγείο Σαλαμίνας.
·         καλεί τους συναδέλφους αναπληρωτές σε συνάντηση την ίδια μέρα, Δευτέρα 18/4/2016 και ώρα 2.15, στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Σαλαμίνας.


Να είμαστε όλοι εκεί



13 Απριλίου 2016

Να αφήσει το Υπουργείο Παιδείας τα παιχνίδια με τα Νηπιαγωγεία

   Το Υπ. Παιδείας έσπευσε σήμερα με ανακοίνωση του να τονίσει ότι τα δημοσιεύματα για κατάργηση νηπιαγωγείων διαστρεβλώνουν την πραγματικότητα για το θέμα της προσχολικής και ότι προσπαθούν να δημιουργήσουν παραπλανητικές εντυπώσεις. Διαβεβαιώνει δε, ότι με τη συγκεκριμένη διάταξη που κατατέθηκε στη Βουλή δεν υπάρχει καμιά περίπτωση να μειωθεί ο αριθμός των νηπιαγωγείων που λειτουργούν σε όλη τη χώρα.
  Το ερώτημα βέβαια παραμένει: με ποια στόχευση καταθέτει σχέδιο νόμου στο οποίο προβλέπεται, μεταξύ άλλων, αλλαγή στην οργανικότητα των νηπιαγωγείων και διπλασιάζεται ο ελάχιστος αριθμός παιδιών για λειτουργία Νηπιαγωγείου, από 7 σε 14 νήπια ; Το ίδιο το υπουργείο παραδέχεται στην αιτιολογική έκθεση ότι η ρύθμιση «συμβάλλει τα μέγιστα σε ορθολογική κατανομή του εκπαιδευτικού προσωπικού και εξοικονόμηση δαπανών»  και ότι ο χαρακτηρισμός που θα λάβει κάθε νηπιαγωγείο «από τους διευθυντές εκπαίδευσης  και η έλλειψη διορισμών θα κρίνει και τη συνέχιση της λειτουργίας του ή την κατάργησή του».
     Είναι φανερό ότι στόχος του Υπουργείου Παιδείας, με δεδομένη την ανυπαρξία μόνιμων διορισμών, είναι να προχωρήσει σε μαζικές συγχωνεύσεις/καταργήσεις Νηπιαγωγείων ανά την Ελλάδα. 
    Ιδιαίτερα για την επαρχία  αλλά και για τις περιοχές  όπου, εξ αιτίας των άθλιων κτιρίων  στα οποία στεγάζονται τα νηπιαγωγεία, λειτουργούν τμήματα με μικρό αριθμό νηπίων, το κύμα των συγχωνεύσεων/καταργήσεων προβλέπεται μεγάλο. Αυτό θα έχει ιδιαίτερα δυσμενείς επιπτώσεις στην ποιότητα της εκπαίδευσης των νηπίων και θα οδηγήσει και στην απίστευτη ταλαιπωρία τους ,με μετακινήσεις ώστε να φτάσουν στο πλησιέστερο νηπιαγωγείο.  Εκτός αυτού, ετοιμάζονται νέες ρυθμίσεις για εναρμόνιση του ωραρίου λειτουργίας του Νηπιαγωγείου, με το προτεινόμενο ωράριο του ενός τύπου Δημοτικού σχολείου έως τις 1. 15 μ.μ. , ρυθμίσεις που θα επιφέρουν τη διάλυση του Ολοήμερου Νηπιαγωγείου, μέσω της διάσπασης του ενιαίου προγράμματός του και της μετάλλαξης της απογευματινής βάρδιας σε φύλαξη .
   
  Υπερασπιζόμαστε το δημόσιο δωρεάν νηπιαγωγείο, το δημόσιο δωρεάν σχολείο, ενάντια στις πολιτικές διάλυσης της εκπαίδευσης.

Διεκδικούμε:


•     Άμεση απόσυρση του άρθρου 35 του Σχεδίου Νόμου που κατέθεσε η κυβέρνηση.
·            Δεκατετράχρονο εκπαιδευτικό σχεδιασμό. Δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή, δημόσια και δωρεάν για όλα τα παιδιά ηλικίας 4-6 χρονών, με αναλογία 1 προς 15.
·           Κανένα παιδί 4-6 ετών έξω από το δημόσιο σχολείο.
•  Ανέγερση νέων κτιριακών υποδομών, ικανών να ανταποκριθούν στις σύγχρονες ανάγκες της προσχολικής αγωγής .
·           Ίδρυση νέων Νηπιαγωγείων.
·            Άμεσος μόνιμος μαζικός  διορισμός των απαιτούμενων Νηπιαγωγών (σύμφωνα με τις ανάγκες της εκπαίδευσης κι όχι τη δημιουργική λογιστική της κυβέρνησης).

Καλούμε τις συναδέλφους νηπιαγωγούς:

·         να συμμετάσχουν δυναμικά και μαζικά στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Παιδείας, την Παρασκευή 15 Απριλίου 2016 στις 11:30 π.μ., απαιτώντας την άμεση απόσυρση του άρθρου 35, παρ. 1α του επίμαχου νομοσχεδίου.
·         να συμμετάσχουν την Κυριακή, 17/4 στις 6.30, στα γραφεία της ΔΟΕ ( Ξενοφώντος 15Α, Σύνταγμα) στην συνέλευση του Συντονιστικού Νηπιαγωγών. Οι συνάδελφοι νηπιαγωγοί απέδειξαν και στη μάχη ενάντια στην αξιολόγηση- χειραγώγηση ότι συντονισμένα και ενωτικά μπορούν να αποτρέψουν οποιαδήποτε τέτοια επίθεση.
·         Καλούμε τέλος, όλους τους συναδέλφους να συσπειρωθούν στον Σύλλογο, να ζητούν ενημέρωση από τα μέλη του Δ.Σ. και να συμμετέχουν μαζικά στις διαδικασίες του Συλλόγου, γιατί τα ζητήματα που ανοίγουν από την κυβέρνηση είναι σημαντικότατα και κυρίως αρνητικά.



12 Απριλίου 2016

ΩΔΗ ΣΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΟΦΑΓΙΑ

Με μια διάταξη - συμπλήρωμα του αντιεκπαιδευτικού  νόμου 3848/2010, της ιέρειας του νεοφιλελευθερισμού και του μνημονιακού ΠΑΣΟΚ,  Άννας Διαμαντοπούλου, η πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΕΘ αποκαλύπτει σε πλήρη ανάπτυξη το σχέδιό της: μειωμένος προϋπολογισμός για προσλήψεις αναπληρωτών, ΜΗΔΕΝΙΚΟΙ ΔΙΟΡΙΣΜΟΙ, 190 εκ. μόλις από το ΕΣΠΑ για τα επόμενα 4 χρόνια (φέτος αξιοποίησαν 160 εκ.!!), αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις στο σύνολο των εργασιακών σχέσεων, με στόχο την εξοικονόμηση προσωπικού και τη μείωση του κόστους με κάθε τίμημα. Δομές του δημόσιου σχολείου τίθενται υπό αίρεση, θέσεις εργασίας εξανεμίζονται και χιλιάδες εκπαιδευτικοί καταδικάζονται σε χρόνια ανεργία!
   Κυρίως όμως, η  μοριοδότηση των κριτηρίων που θέτει η πρόταση επιδιώκει να δημιουργήσει μια ακραία ανθρωποφαγική αντιπαράθεση, σε συνέχεια των διαχωρισμών που τόσο καιρό καλλιεργήθηκαν τεχνηέντως, μεταξύ των αναπληρωτών εκπαιδευτικών.  Η στόχευση είναι σαφής. Οι αναπληρωτές πρέπει να μείνουν διασπασμένοι και άρα διαχειρίσιμοι, δίχως εργασιακά δικαιώματα και δίχως να προβάλλουν αντίσταση μέσα από συλλογικές διεκδικήσεις. Επιχειρεί, λοιπόν, το Υπουργείο Παιδείας να διχάσει εκ νέου τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς προκειμένου να μετακινηθεί η συζήτηση από το πραγματικά αναγκαίο τόσο για τη λειτουργία των σχολείων όσο και για τη λύση της χρόνιας εργασιακής περιπλάνησης:
     Το κλείσιμο της φετινής σχολικής χρονιάς με 3000 κενά και οι οικονομικοί περιορισμοί της επόμενης σχολικής χρονιάς αναδεικνύουν το μεγάλο πρόβλημα λειτουργίας των σχολείων. Η συζήτηση περί συστήματος διορισμού είχε ως μόνη επιδίωξη την εφαρμογή του Ν.3848, της κ.  Διαμαντοπούλου, ώστε να δρομολογηθούν χιλιάδες απολύσεις (αναπληρωτών) διαρκείας. Κι αυτό γιατί οι ελάχιστες προσλήψεις της επόμενης χρονιάς μπορεί να είναι έως και 5000 λιγότερες. Το ερώτημα λοιπόν μπαίνει αμείλικτα:  πώς θα λειτουργήσουν τα σχολεία; Οι τοποθετήσεις κυβερνητικών στελεχών, οι προτάσεις-πορίσματα των ομάδων εργασίας στα πλαίσια του προσχηματικού Εθνικού «Διαλόγου» για την Παιδεία και η πλήρης ευθυγράμμιση της κυβέρνησης  με τις «βέλτιστες πρακτικές» του ΟΟΣΑ και της ΕΕ ανοίγουν τον δρόμο για αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις που αφορούν όλο το φάσμα των εργασιακών σχέσεων των εκπαιδευτικών (αναπληρωτών και μονίμων).
    Στη βάση αυτή το Δ. Σ. του Συλλόγου Π.Ε. Σαλαμίνας καλεί την πολιτική ηγεσία του ΥΠ.Π.Ε.Θ. να αποσύρει άμεσα την τροπολογία – έκτρωμα για τον τρόπο πρόσληψης των αναπληρωτών και να νομοθετήσει με βάση τις  πάγιες θέσεις του εκπαιδευτικού κινήματος, για ένα σύστημα διορισμών  με βάση την προϋπηρεσία των αναπληρωτών εκπαιδευτικών και την παλαιότητα του πτυχίου τους.
   Καλούμε το Δ. Σ. της Δ. Ο. Ε. να επιληφθεί άμεσα του συγκεκριμένου θέματος ζητώντας την απόσυρση της συγκεκριμένης τροπολογίας κι απαιτούμε (για άλλη μια φορά) να αποχωρήσει η Δ.Ο.Ε. από τον προσχηματικό εθνικό  «διάλογο» για την Παιδεία, που μοναδικό στόχο έχει να δώσει επίφαση νομιμοποίησης στην εφαρμογή των αντιεκπαιδευτικών πολιτικών που εφαρμόζει το Υπουργείο.


·         ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ – ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΜΑΖΙΚΟΥΣ ΜΟΝΙΜΟΥΣ ΔΙΟΡΙΣΜΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΜΑΖΙΚΕΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ ΜΕ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΚΡΙΤΗΡΙΟ ΤΗΝ ΠΡΟΫΠΗΡΕΣΙΑ ΤΩΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΛΑΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΠΤΥΧΙΟΥ
·         ΚΑΝΕΙΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΑΝΕΡΓΟΣ, ΚΑΝΕΙΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΣΤΟΝ «ΑΕΡΑ»!
·         ΟΛΟΙ/ΟΛΕΣ ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 15 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2016 στις 11:30


Για τη διευκόλυνση της συμμετοχής των συναδέλφων στη συγκέντρωση, το Δ.Σ. της ΔΟΕ έχει  κηρύξει 3ωρη στάση εργασίας (11 π.μ. – 2 μ.μ.). Το Δ.Σ. του Συλλόγου Π.Ε. Σαλαμίνας  κηρύσσει μια επιπλέον ώρα (10π.μ. -11 π.μ. ), πριν το  τρίωρο της ΔΟΕ.

Β΄ Τακτική Γενική Συνέλευση

Σας ενημερώνουμε ότι η Β΄ Τακτική Γενική Συνέλευση του Συλλόγου μας έχει προγραμματιστεί για την Πέμπτη 2 Ιουνίου 2016.  Για την ημέρα εκείνη έχει ζητηθεί άδεια απουσίας μιας ημέρας για όλα τα μέλη του Συλλόγου. 

Δημιουργία βάσης δεδομένων σχολικών εορτών και εκδηλώσεων για χρήση από τα μέλη του Συλλόγου μας μέσω της ιστοσελίδας του Συλλόγου Εκπ/κών Π.Ε. Σαλαμίνας

   Το Δ. Σ. του Συλλόγου καλεί τις/τους συναδέλφους - μέλη του Συλλόγου μας, που επιθυμούν να συμβάλουν στη δημιουργία βάσης δεδομένων (αρχείο) σχολικών εορτών και εκδηλώσεων, να προσφέρουν στο Σύλλογο, για ανάρτηση στην ιστοσελίδα του, σενάρια σχολικών εορτών και άλλων εκδηλώσεων που έχουν γράψει και ανεβάσει στα σχολεία και νηπιαγωγεία τους, προς χρήση όλων των συναδέλφων.

  Τα σενάρια σχολικών εορτών και εκδηλώσεων ή οποιοδήποτε άλλο σχετικό υλικό να αποστέλλονται στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του Συλλόγου σε μορφή ηλεκτρονικών αρχείων (word) και θα αναρτηθούν τη βάση δεδομένων που θα δημιουργηθεί, με το όνομα του συναδέλφου που τα έγραψε ή έφτιαξε. 

Συζήτηση για το σχολείο που οραματιζόμαστε

Στα πλαίσια της πρόσκλησης της ΔΟΕ για «Το σχολείο που βιώνουμε και το σχολείο που οραματιζόμαστε», το Δ.Σ. του Συλλόγου μας προσκαλεί όλους τους συναδέλφους, την Πέμπτη 21 Απριλίου  2016  και ώρα 7:00 μμ, στο 2ο Δ. Σχ. Σαλαμίνας, σε μια δεύτερη συνάντηση.